Håndball for kvinner i Norge

Håndball er blitt en utrolig populær sport her i Norge, men også rundt i hele verden. For de av dere som ikke er så kjent med sporten så kan det kanskje være greit med en liten introduksjon.

Håndball

Som de aller fleste vet så er håndball en lagidret, banen det blir spilt på har midtlinje og et mål i hver ende og du får poeng ved at ballen havner i motstanderens mål. Den som har aller flest mål etter to omganger, hvor hver omgang er på 30 minutter, vinner hele kampen. Det er heller ikke lov å sparke til ballen, det er kun lov å bruke hendene og du kan ta maks tre skritt før du må kaste fra deg ballen videre til en annen medspiller.

Hvert av lagene har syv spillere hver, seks av spillerne kalles for «utespillere» og den siste er målvakten.

handball

I Norge så er idrettens aller fremste profiler de norske spillerne, og det norske landslaget har blandt annet vunnet både OL, VM og EM-gull. I de fleste andre land så er det derimot herrehåndball som er mest populært.

Norges kvinnelandslag i håndball er underlagt det som heter Norges Håndballforbund, laget har nå Thorir Hergeirsson som trener og det er dette laget som representerer Norge under internasjonale håndballturneringer.

Fire OL- finaler

Kvinnelandslaget har deltatt i fire OL- finaler og vant også gull i Beijing i 2008 i tillegg til i London i 2012. Med så mange vunnede kamper bak seg og totalt åtte titler så er Norge den mestvinnende nasjonen siden 1986.  Laget har i tillegg til det fått tildelt Fearnleys olympiske ærespris for OL-gullet de vant i 2008, og også blitt kåret til «årets lag» hele seks ganger under Idrettsgallaen.

De første årene til laget hadde landslaget sin første kamp som var mot Sverige, dette fant sted i 1946 hvor det den gang ble Sverige som stakk av med seieren og kampen endte 5-2. Landslaget deltok i tillegg i VM fire ganger iløpet av 12 år, de var med i 1971, 1973, 1975 og i 1982 men endte kun med sjuende og åttende plasser iløpet av alle kampene.

Etter dette så startet en ny periode for dette laget, Sven Tore Jacobsen ble i 1984 landslagssjefen for kvinnelandslaget i hele 10 sesonger fra 1984 helt til 1993. Kun to år etter bytte av landslagssjef så kvalifiserte landslaget seg til VM i 1986, og alle ble overrasket over hvor raskt de hadde blitt bedre da de stakk av med en bronsemedalje.

Laget etablerte seg også etterhvert i verdenstoppen og tok flere sølvmedaljer under OL i både 1988 og i 1992. Året etter tok de til og med flere bronsemedaljer under VM i 1993, alt dette gjorde at de fikk mye oppmerksomhet i media.

Fra 2009 så har Hergeirsson som sagt vært landslagssjef, og de gode resultatene bare fortsatte. De stakk av med bronse i VM i 2009, gull i EM i 2010 og gull i VM i 2011 i Brasil og landslaget avsluttet det hele med OL-gull i 2012 i London.