Håndballens historie

handboll-historia'Håndball stammer trolig fra 1800-tallets Danmark, iallfall ble de første håndballreglene nedtegnet i 1898 av en dansk gymlærer. Man må dog regne med at varianter av spillet har eksistert lenge før dette: Det skal finnes bevis for at det ble spilt en type håndball i oldtidens Roma, samt i Frankrike i middelalderen. Noen kilder oppgir tsjekkerne som den moderne håndballens oppfinnere, nærmere sagt en professor Klenka ved Universitetet i Praha, men om dette medfører riktighet er heller usikkert.

I Tyskland ble spillet først utbredt på 1920-tallet, og da spilte man på fotballbaner med 11 spillere. Svenskene syntes åpenbart dette ble litt mange, og hadde kun syv spillere på banen, hvilket er praksis nå. Den første landskampen etter moderne regler ble spilt mellom Tyskland og Belgia i 1925 (for menn) og mellom Tyskland og Østerrike i 1930 (for kvinner).

Håndballens spede start i Norge var i 1930-årene. Da var det bare to klubber som drev med håndball, Sportsklubben Arild og Ullern Skiklubb, men de var til gjengjeld såpass lidenskapelig opptatt av spillet at de tok initiativ til stiftelsen av Norsk Håndballforbund i 1937. Det første norgesmesterskapet fikk kvinnene æren av å spille i 1938, mens NM for menn ble arrangert året etter.