Håndballregler

Håndball spilles på en rektangulær bane som er 40 meter lang og 20 meter bred. I hver ende av banen er det et mål, og foran hvert mål er det et målfelt som er formet som en halvsirkel med radius på 6 meter. Innenfor denne halvsirkelen er det bare målvakten som har lov til å være, men spillere har lov til å skyte på mål mens de er innenfor dersom de er i lufta og ikke tråkker på feltet. Tråkker de innenfor blir det overtramp. Tråkker en forsvarsspiller inne i feltet blir det straffekast. Dette tas fra en linje som ligger 7 meter fra mål.

Normal spilletid for alle lag er 2×30 minutter. Pausen er normalt på 10 minutter.

14 spillere

Når begge lagene er fulltallige, er det 14 spillere på banen. Dette reduseres dersom noen av spillerne straffes med 2-minutter eller rødt kort. Hvert lag kan ha inntil 14 spillere, men bare syv spillere kan være på banen samtidig, en målvakt og seks utespillere. Av disse utespillerne er det to vinger, som spiller ytterst på banen, to backer, som spiller innenfor vingene, en midtspiller, som spiller midt på banen, og en strekspiller som spiller bak motstanderens lag når den spiller angrep.

nvb

Man kan kaste, fange, støte, slå og bokse ballen med hender, armer, hode, kropp, lår eller knær. Men alt under knær vil gi ballen til motstanderen. Det dømmes da frikast. Unntak av dette er målvakten, som kan berøre ballen med alle deler av kroppen i forsvar av eget mål inne i målfeltet. Når man har ballen kan man ta tre steg med ballen i hendene. Det er lov til å stusse ballen en gang i gulvet og så fange den igjen. Det er også lov til å stusse ballen flere ganger med en hånd, og så fange ballen med hendene. Etter dette må derimot ballen spilles til en annen spiller etter maks tre skritt eller tre sekunder. Stusses ballen mer etter dette vil det bli dømt «dobbeltstuss», og motstanderen får ballen.

Mål

Et lag får mål når hele ballen har passert mållinjen, dersom ikke kasteren, en medspiller eller en av lagets ledere har begått regelbrudd før eller under kastet. Det laget som har oppnådd flere mål enn det andre laget, har vunnet kampen. Har begge lag oppnådd like mange mål, eller det ikke er oppnådd noen mål, er kampen uavgjort.

Regelbrudd og usportslig opptreden

Ved regelbrudd og usportslig opptreden, kan spillere og lagledere straffes. Dette kan gjøres enten ved en advarsel (gult kort), en utvisning

Possessing a business producing program that actually is aware of the topic is excellent. Most people analyze this program and directions intimately and prepare just about the most proper .

(to minutter) eller ved diskvalifikasjon. Det bør bare gis én advarsel til samme spiller. Etter dette bør det gis utvisning selv om feilen som ble gjort i utgangspunktet skulle vært gitt en advarsel. Tredje gangs utvisning av samme spiller fører dessuten til diskvalifikasjon av denne spilleren. Den utviste spilleren har ikke lov til å delta i spillet i utvisningstiden, og laget har ikke lov til å erstatte spilleren.

En håndballkamp ledes av to likeverdige dommere som assisteres av en tidtaker og en sekretær. Hvis en av dommerne blir ute av stand til å fullføre kampen, skal resten av kampen ledes av den andre dommeren alene.