Håndballutstyr

I håndball er det en rekke utstyr som regnes som essensielt for bruk på både trening og kamp. Dette er blant annet håndballer, spesielle sko, hansker og klister.

handbollEn håndball skal kunne holdes i ei hånd og er derfor betydelig mindre enn en fotball. De finnes i mange forskjellige størrelser beregnet på forskjellige aldersklasser, og er som regel mellom 58 og 60 centimeter i omkrets. Ballene er enten laget av lær eller et syntetisk materiale. Det finnes forskjellige håndballer til trening, lek og konkurranse.

Det er viktig å velge riktige håndballsko, enten sporten foregår innen- eller utendørs. De fleste håndballutøvere bruker hallsko med god innendørssåle for å forhindre skader i knær, ankler og rygg, og for å forsikre optimal bevegelsesevne. Skoen skal ha bestemte egenskaper som for eksempel støtte og stabilitet, demping og komfort, samt god ventilering.

Håndballhansker benyttes først og fremst av keepere. Disse bør polstre mot skader på hendene og gi bedre gripeevne. Hanskene må derfor være robuste og dekkende, og samtidig være fleksible og gi full bevegelighet.

Håndballklister kan brukes når teknikk og tempo er på et høyt nivå, men brukes sjeldent blant yngre utøvere. Klisteret er basert på vegetabilske oljer og naturklister, og er utviklet for å forbedre ballgrepet.