Sponsormuligheter

Flere norske idrettsutøvere har de siste årene fått problemer med sien respektive idrettsforbund her hjemme i Norge, fordi de blir sponset av utenlandske spilleselskaper eller andre som lager produkter som har vært ulovlige på det norske markedet. Gode eksempler på dette er John Arne Riise og Petter Northug.

Energidrikken Redbull var tidligere forbudt i Norge på grunn av det høye koffeininnholdet. Petter Northug og flere andre idrettsutøvere har allikevel vært sponset av energidrikken. Også utenlandske spilleselskaper har sponset artister og idrettsutøvere, noe som har hindret dem i å ha full fokus på hva de faktisk skal holde på med, nemlig prestere og konkurrere på toppnivå.

Svenskene har det bedre

malin-frankGrunnen til at det blir store diskusjoner når norske idrettsutøvere blir sponset av utenlandske spilleselskaper er fordi det fortsatt er et spillemonopol i Norge. Et godt eksempel på at spillemonopolet har gått utover karrieren til utøvere er Jon Olsson, som har blitt ny ambassadør for LeoVegas. Dette selskapet sponset også den norske montèrytteren Malin Berås før hun trakk sin rytterlisens i protest over DNTs problemer med at hun mottok sponsormidler fra et selskap de mente utfordret Norsk Rikstoto. Spilleselskapene ønsker å sponse idrettsutøvere fordi de retter seg mot sportsfans, og denne kanalen er en naturlig eksponering for dem. I Sverige har dette også vært et problem, men de har blitt mer liberale etter at de ble med i EU og selskapene som har blitt omstridt i Norge får der lov til å gi penger tilbake til både sport og kultur.

Nektet John Arne Riise å spille

Et annet eksempel er fra da fotballspilleren John Arne Riise åpnet opp for et comeback i Tippeligaen og sin moderklubb Aalesund. Problemet var at Norges Fotballforbund nektet ham å spille før han sa opp sin sponsorkontrakt med et utenlandsk spilleselskap. Denne gangen fikk også fotballforbundet viljen sin, for Riise gikk med på å si opp avtalen og oppfylle drømmen sin om å spille på samme lag som sin bror, Bjørn Helge Riise.

Ønsker et regulert marked

I dag har svenskene mer frihet til å velge sine sponsorer enn her hjemme, noe som går utover treningskvaliteten til mange norske utøvere. Nettcasinoer og spilleselskaper ønsker også å gi noe tilbake til både sporten og kulturen på lik linje med hva dagens monopol gjør og ser positivt på et regulert marked også her hjemme.