VM gull til Norge

vm-guldDe håndballekspertene som før håndball-VM var bekymret over om landslagsjentene var gode nok til å gå hele veien, kan nå ta det helt med ro. Norges gulljenter imponerte allerede fra første kast og spilte seg helt frem til finalen. Her ledet de med utrolige 20-9 til pause mot Nederland.

Mange mener at norsk jente-håndball står ovenfor en revolusjon og at Norge kan bli en ledende nasjon i årene som kommer. Etter utklassing i VM-finalen mot Nederland og ikke minst godt spill også i kampene før selve finalen, er det ingen som er i tvil. Norge har verdens beste håndballag. Det lover også godt mot sommerens OL i Rio de Janeiro.

Tidenes landslag?

Norge herjet også på banen under Marit Breivik som landslagstrener, men aldri før har Norge ledet så mye til pause i en finale siden 2008. Den gang ledet jentene 21-9 mot Spania. Mye tyder på at vi har vært vitne til tidenes beste landslag noensinne. Med veteranene Heidi Løke og Camilla Herrem i spissen, sammen med Kari Aalvik Løke i mål slo jentene til slutt Nederland 31-23 og det var aldri spennende i 2. omgang. Jentene lekte seg og det var helt naturlig at Nederland fikk noen lette mål inn mot slutten av kampen. Dette var en festkveld håndballfansen sent vil glemme og nå er det bare å glede seg til OL allerede til sommeren.

Flere spillere imponerte stort

I VM-finalen var det flere som kanskje spilte sin beste kamp noensinne, spesielt i første omgang. Kari Aalvik Løke hadde 24 redninger i kampen av 46 skudd og var dermed kanskje banens beste spiller. Heidi Løke hadde seks skuddforsøk hvor alle gikk rett i mål, men var også imponerende god i forsvar også. Camilla Herrem hadde ni skudd på mål hvor sju av dem gikk inn. Også Herrem viste godt forsvarsarbeid. Litt skryt må også trener Thorir Hergeirsson få, som fikk laget til å prestere sin beste kamp under hele verdensmesterskapet i selve finalen. Det var et helt landslag av dronninger på Jylland da dommeren blåste i fløyta og kampen var over 20. desember.

Imponerende premieskap

Som verdensmestere i håndball 2015 har jentene fått et imponerende premieskap. Dette var deres tredje pokal som verdensmestere. Det første gullet tok de på hjemmebane i 1999 og det andre i Brasil i 2011. At neste store mesterskap faktisk er i Brasil lover ganske bra til nye edle metaller, for jentene er nå skyhøye favoritter før OL i Rio de Janeiro 2016. Jentene har også to OL gull fra før, sist vunnet i 2012 i London. Den første tok de i Beijing i 2008. Dagens landslagssjef Thorir Hergeirsson tok over etter Marit Breivik i 2009 etter å ha vært assistent for henne siden 2001. Også hans merittliste begynner å bli ganske så imponerende.

Lang reise mot finalen

Selv om finalen ble vunnet enkelt mot Nederland var reisen til finalen lang og noe humpete. Ikke for at jentene noensinne spilte dårlig, men det er ikke alltid alle har dagen og det er også viktig å rotere på laget i et så hardt kampprogram som man faktisk møter i et verdensmesterskap. I gruppespillet ble Norge nummer to bak Russland, etter å ha tapt nettopp mot puljevinneren med ett mål. I 8. delsfinalen møtte jentene Tyskland som de slo 28-22. Seieren ga plass i kvartfinalen og der møtte de Montenegro, som ble en jevnere kamp enn mange hadde nerver til. Montenegro har tidligere hatt godt tak på Norge, men heldigvis vant Norge til slutt med knappe 26-25. Dermed var det klart for semifinale og motstanderen var nå Romania. Her endte oppgjøret til slutt 35-33.